måndag 27 februari 2012

Antigua


Från härliga Livingston blev det alltså båt längs floden Río Dulce till staden med samma namn. Floden går genom djungeln, det är en väldigt vacker tur med de fullkomligt täckta branterna, och pelikaner längs vägen. I Río Dulce hoppade jag på en minibuss direkt till Antigua. Vi var tre tjejer som enda passagerare, så vi kunde stanna längs vägen som vi ville. Så vi stannade för ananas! (Och senare för lunch också) En mindre ananas direkt från farmen gick på ~4:50, skalad och i fina bitar. Kan man faktiskt kosta på sig!


Så på kvällen kom vi fram till den gamla huvudstaden Antigua Guatemala. Tack till Hanna för en guidad tur till Antiguas 20 bästa barer och nattklubbar! Eftersom det var mörkt, och en helt annan stad på natten fick det sedan bli en till tur, i dagsljus! Antigua är en kolonialstad med kullerstensgator och häftiga vulkaner runt om. Många fina byggnader som rasat vid jordbävningar står fortfarande kvar och utgör en del av stadens speciella stil.



Vid kyrkan Nuestra Señora de la Merced (som har klarat sig från jordbävningar än så länge) finns en mysig liten park. Där var det fullt med små stånd som sålde mat, så här åt jag min frukost. Eftersom påsktiden närmar sig var det procession idag, fullt med folk och det går inte att komma över gatan! Först kom romare med trummor och trumpeter, sedan apostlar, ett par mindre plattformar med Jesus och Maria, rökelse, och sedan denna:


Det är lätt 50 man som bär! Och de bär inte mer än ett kvarter, sen är set dags för nästa gäng, så det blir lite som en stafett. Framför går en som håller takten, och en som ser till att nästa team är redo så att bytet går så smidigt som möjligt. Jag gillar gubben i förgrunden, han lyfter upp lågt hängande elledningar, så att inte Jesus ska fastna med sitt kors! Nästan alla män har de lila munkkåporna på sig, och allt känns väldigt påkostat. Kabellyftargaffeln är förgylld med en liten fransprydd banderoll! Och detta spektakel mjukstartar de nu och kör varje söndag fram till påskveckan, då det hela uratar i konstanta processioner! Skönt att vi slipper detta får jag säga! Det är ju tufft att titta på, men att hålla på först sju söndagar och sedan i sju dagar till känns lite överdrivet! Imorgon åker jag vidare mot Lago de Atitlán.