lördag 18 februari 2012

Palenque

 Pollo de la brasa

Med en 11-timmars nattbuss fortsatte resan till Villahermosa, varifrån det blev ytterligare 2½ timme tills jag var framme i Palenque. Först letade jag upp den resebyrå som ska ta mig över till Guatemala i morgon bitti, sen ett hotell och en bit mat innan jag stack iväg på dagens äventyr, Palenque Ruinas.

Templo de las Inscripciones

Templo de las Inscripciones är det största i området, och här ligger Mayahärskaren Pakal begravd. På 600-talet kröntes han, redan som 12-åring, och regerade ända tills han var 80 år, ingen dålig ålder. Gravkammaren ligger 2 meter under jorden, men för att komma dit måste man klättra upp för hela pyramiden och sedan ner för en smal, smal trappa hela vägen igen. Nu är den pyramiden avstängd för besökare, men pyramiden bredvid får man fortfarande komma in i. Där tror man att Pakals drottning begravdes.


 Vid drottningens grav

Platsen är ganska stor geografiskt, och ligger vackert placerad högt upp på en sluttning. Runt omkring är det djungel och det är bara en liten del som utgrävts. För att få fram resten hävdar min guide att arkeologerna beräknat tiden till 3000 år. 


Området är fantastiskt, så härligt grönt, djungeln är väldigt närvarande. Fågelkvitter, brus från flera vattenfall och emellanåt hörs också vrålaporna ropa till varandra, jag hade turen att också träffa på en! Vattenfallen fanns överallt, med kristallklart vatten och i några fick man till och med bada!

 Vrålapa

Ett av alla sagolika vattenfall

 El Palacio

I palatset finns gångar och rum, sinnrikt konstruerat med hål för ljusinsläpp och ventilation. Det finns toaletter, sängar och inskriptioner, flera gamla kungar finns avbildade längs väggarna. På innergården träffade man andra mayafolk och diskuterade olika problem. Gemensamt för porträtten är att alla har ansiktet vänt i sidled, detta eftersom man är ful framifrån, hävdar guiden. Helst skulle man ha en långsträckt näsa, som fortsatte upp i pannan. Hade man inte sådan löstes det med hjälp av masker, så att man fick den rätta silhuetten.

Knäböjande krigsfångar avbildade på palatsets innergård

Männen på bilden är krigsfångar, men han längst till höger var en särskilt farlig eller eftertraktad. De andra har en arm över bröstet i respekt, medan den siste är bakbunden. Han har dessutom fråntagits sina kläder, och efter hjärtat är det bara ett hål kvar. Men jag får nog säga att han var välutrustad...

Imorgon bitti tar jag bussen vidare till Guatemala, och där blir det mer Mayaruiner! Får se vilka som är bäst, men Palenque knäcker ju lätt Teotihuacán!